top of page

ΝΕΑ - ΑΡΘΡΑ

Τι είναι η σκολίωση και πώς εντοπίζεται;


Το κύρτωμα της σπονδυλικής στήλης, το οποίο ονομάζεται ΣΚΟΛΙΩΣΗ δημιουργείται στο μετωπιαίο επίπεδο. Ανάλογα με τα αίτια που την προκαλούν διακρίνεται σε συγγενή και σε επίκτητη.


Πιο αναλυτικά, οι μορφές σκολίωσης είναι:


1. Συγγενής, η οποία δημιουργείται κατά τις πρώτες βδομάδες της εμβρυϊκής ζωής

2. Νευρομυϊκή, η οποία δημιουργείται από παθήσεις του νευρικού ή μυϊκού συστήματος

3. Ιδιοπαθής, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό και είναι άγνωστης αιτιολογίας. Η πάθηση αυτή συνήθως είναι χωρίς συμπτώματα και ξεκινάει από την παιδική ηλικία. Η συχνή παρακολούθηση (δύο φορές το χρόνο), είναι απαραίτητη για την πρόληψη και την θεραπεία. Τεστ σκολίωσης.

4. Λειτουργική, η μορφή αυτή αποκαθίσταται πλήρως, όταν η αιτία που την προκαλεί εξαλειφθεί. Πιο πιθανές αιτίες λειτουργικής σκολίωσης είναι λόγω του έντονου μυϊκού σπασμού πλησίον της σπονδυλικής στήλης, λόγω ανισοσκελίας, λόγω έντονης δισκοπάθειας, καθώς ο ασθενής προσπαθεί να αποφορτίσει την πάσχουσα πλευρά, λόγω κακής στάσης, όπως η χρήση υπολογιστών, χρήση κινητού από τη μία πλευρά, κουβάλημα βαριάς τσάντας πάνω από τον ώμο.


Aνάλογα με το σημείο που εμφανίζεται η σκολίωση διακρίνεται σε:


1. ΟΛΙΚΗ (δεξιά ή αριστερή)


2. ΜΕΡΙΚΗ η οποία μπορεί να είναι αυχενική (δεξιά ή αριστερή) θωρακική (δεξιά ή αριστερή) και οσφυϊκή (δεξιά ή αριστερή)


3. ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΗ η οποία δημιουργείται όταν η αρχική απόκλιση οδηγεί σε μια δευτερεύουσα, στην μοίρα που βρίσκεται πάνω ή κάτω από την αρχική


Σε όλες τις μορφές της σκολίωσης πρέπει να γίνει έγκαιρη διάγνωση και να οργανωθεί σε θεραπευτικό πρόγραμμα ασκήσεων, εργονομικές συμβουλές και να γίνει κατανοητή από τον ασθενή η όποια σπονδυλική παραμόρφωση έχει, για να είναι κύριος της θεραπείας του. Η έγκαιρη αξιολόγηση είναι στην αρμοδιότητα του γιατρού, των γονέων, καθώς και όσων ασχολούνται με την άσκηση και την κίνηση.


Διάγνωση:


Παρατήρηση της στάσης του σώματος στην όρθια θέση, καθώς όποιες πλάγιες παρεκκλίσεις θεωρούνται ύποπτες σκολίωσης.


Ακτινογραφικό έλεγχο


Αποτελέσματα της διορθωτικής γυμναστικής που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος από την Άννα Μαρία Καννή :







bottom of page