TMHMATA
Ενόργανη γυμναστική
Η ενόργανη γυμναστική είναι ένα Ολυμπιακό άθλημα που περιλαμβάνει γυμναστικές ακροβατικές ασκήσεις αλλά και στοιχεία χορού με τη χρήση οργάνων.
Σε αγωνιστικό επίπεδο τα όργανα της ενόργανης γυμναστικής για τις γυναίκες είναι: άλμα, ασύμμετροι ζυγοί, δοκός, έδαφος ενώ για τους άνδρες είναι: άλμα, δίζυγο, μονόζυγο, έδαφος, πλάγιος ίππος, κρίκοι. Συμπληρωματικό όργανο της ενόργανης γυμναστικής είναι και το τραμπολίνο.
Τα όργανα της ενόργανης γυμναστικής δεν θεωρούνται απαραίτητα κατά τα πρώτα στάδια της ενασχόλησης του παιδιού με το άθλημα, απαιτούνται μόνο βοηθητικά όργανα όπως: στρώματα, τραμπολίνο, πάγκοι και βατήρα.
Με τη ενόργανη γυμναστική τα παιδιά καλλιεργούν όλες τις φυσικές τους ικανότητες όπως ταχύτητα, δύναμη, ευλυγισία, μυϊκή συναρμογή, καθώς επίσης την χάρη και τη χορευτικότητα.
Τα παιδιά γνωρίζουν το σώμα τους, μαθαίνουν να το ελέγχουν και να απολαμβάνουν την κίνηση που προέρχεται από βιωμένες δραστηριότητες της καθημερινότητας τους. Αντιλαμβάνονται το χώρο και το σώμα τους σε αυτόν, αποκτούν και αναπτύσσουν ισορροπία και δύναμη, ενισχύουν και αναπτύσσουν την ευλυγισία τους. Μαθαίνουν να εκφράζονται δημιουργικά μέσα από το σώμα τους με τη βοήθεια της μουσικής και του χορού, να εξελίσσουν τη φαντασία τους και φυσικά να διασκεδάζουν!
Επιπλέον, διοχετεύουν την ενεργητικότητα τους με τρόπο δημιουργικό και άκρως ωφέλιμο τόσο για το σώμα τους όσο και για το πνεύμα τους. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ποικίλες και ελκυστικές δραστηριότητες κίνησης οι οποίες τους επιτρέπουν όχι μόνο, να επαναλαμβάνουν αλλά και να εξελίσσουν προηγούμενες κινητικές τους εμπειρίες, προβαίνοντας σε νέες εξερευνήσεις των δυνατοτήτων τους.
Συγχρόνως η ενόργανη γυμναστική βοήθα στην ανάπτυξη και στην καλλιέργεια του πνεύματος καθώς επίσης και στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού. Το παιδί αποκτά αυτοπειθαρχία, αυτοέλεγχο σώματος και πνεύματος, επιμονή και προσήλωση στο στόχο και στη συνεχή προσπάθεια, αυτοπεποίθηση, ευγενή άμιλλα και ομαδικότητα μέσα από παιγνιώδεις ασκήσεις και χορό.
Ο χορός αποκτά ιδιαίτερη έκφραση μέσα από την ενόργανη γυμναστική. Εκτός από την ψυχαγωγική του λειτουργία, που επιδρά ευεργετικά στην ψυχοσύνθεση του παιδιού, αποτελεί βασική ψυχοκινητική αγωγή που μεταξύ άλλων αναπτύσσει την αίσθηση του ρυθμού και της αρμονίας της κίνησης.
Η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί την ενόργανη γυμναστική είναι από 4 χρονών. Σε αυτή την ηλικία ο προπονητής μπορεί να κατανοήσει την ύπαρξη ιδιαίτερης κλίσης των παιδιών στην ενόργανη γυμναστική. Στο προνηπιακό και νηπιακό στάδιο τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν ακόμα και προγράμματα εντατικής ενόργανης γυμναστικής που με την καθοδήγηση ενός πιστοποιημένου προπονητή ενόργανης γυμναστικής μπορεί να οδηγηθούν σε συμμετοχές πανελλήνιων διοργανώσεων.
Η ενόργανη γυμναστική θεωρείται από πολλούς -και όχι άδικα- ως η μητέρα όλων των αθλημάτων αφού παιδιά που σε μικρότερη ηλικία έχουν ασχοληθεί με τη γυμναστική έχοντας κατάλληλα εφόδια, όπως ένα δυνατό και ευλύγιστο μυϊκό σύστημα αλλά και ένα πειθαρχημένο μυαλό, διαπρέπουν με επιτυχία σε άλλα αθλήματα.
«Η γυμναστική μου έδωσε αυτογνωσία και με έκανε πιο δυνατή, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Η λέξη συντετριμμένη δεν περιλαμβάνεται στο λεξιλόγιό μου. Δεν υπάρχει τίποτε στη ζωή που να μην μπορεί με κάποιο τρόπο να διορθωθεί.»
«Δεν θέλω να ξεφύγω από μια πρόκληση που με φοβίζει. Πάνω απ’ όλα, πρέπει να νιώθεις τη δίψα να κάνεις κάτι απίστευτο…»
Νάντια Κομανέτσι, Παγκόσμια πρωταθλήτρια ενόργανης γυμναστικής
Προϋποθέσεις για την συμμετοχή σας στα παιδικά τμήματα:
-
Ιατρική βεβαίωση.
-
Καταβολή της συνδρομής πάντα στην αρχή του μήνα.
-
Σε περίπτωση απουσιών παρακαλείσθε να ενημερώνετε πάντα την γραμματεία. Το μηνιαίο πακέτο δεν μειώνεται, ούτε συμψηφίζεται με άλλο μήνα σε περίπτωση απουσιών, αργίας ή γιορτών.
-
Για την ασφάλεια και την υγιεινή σας παρακαλείσθε να χρησιμοποιείτε ολόσωμη πετσέτα και ένα καθαρό ζευγάρι κάλτσες ή παπούτσια κατά την διάρκεια της γυμναστικής.
-
Απολυμένετε καλά τα χέρια σας και τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε (στρώματα, μπάλες, λάστιχα).