top of page

ΝΕΑ - ΑΡΘΡΑ

Νηστεία και άσκηση


Την περίοδο που νηστεύουμε στερούμε από τον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Αν καταπονούμε το σώμα μας με επίπονη και έντονη άσκηση, φυσικό είναι να το οδηγήσουμε σε εξάντληση και πρόωρη κόπωση. Επίσης, θα αποδυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, με αποτέλεσμα να είμαστε πιο ευαίσθητοι σε διάφορες ασθένειες του χειμώνα. Κατά την διάρκεια της άσκησης ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί θρεπτικά συστατικά, κυρίως υδατάνθρακες και λίπη, για να κάνει τις απαραίτητες μεταβολικές διεργασίες, έτσι ώστε να αυξηθεί η μεταφορά και η καύση οξυγόνου από τον οργανισμό μας. Αν εμείς για οποιονδήποτε λόγο, όπως είναι η νηστεία, τα στερήσουμε από τον οργανισμό μας του στερούμε συγχρόνως ενέργεια. Κατά την διάρκεια της νηστείας λόγω της απουσίας ζωικών τροφών, δηλαδή του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο οργανισμός μας γίνεται πιο ευάλωτος στην κούραση. Κάποιες ομάδες ατόμων πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές αν γυμνάζονται κατά την περίοδο της νηστείας.



Οι γυναίκες έχουνε αυξημένες ανάγκες λόγω της εμμήνου ρύσης. Για τον λόγο αυτό όσες γυμνάζονται καλό είναι να αυξήσουν την κατανάλωση φυτικών πηγών σιδήρου (σταφίδες, ταχίνι κ.τ.λ.), καθώς και την κατανάλωση τροφών εμπλουτισμένων σε σίδηρο, όπως τα δημητριακά. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό έχουν αρνητική επίπτωση στα επίπεδα αντοχής μας, επηρεάζοντας αρνητικά την ικανότητα μας για άσκηση. Ο σίδηρος παίζει σημαντικό ρόλο στην σύνθεση ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα.


Το πιο σωστό είναι να συμβουλευτούμε ένα διατροφολόγο, ο οποίος θα μας καθοδηγήσει να τρεφόμαστε σωστά δίνοντας στον οργανισμό μας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η περίοδος της νηστείας δεν είναι κατάλληλη για την βελτίωση της αντοχής και της δύναμης. Περιορίζουμε λοιπόν την ένταση και την χρονική διάρκεια της άσκησης. Προτιμούμε περπάτημα αντί για τρέξιμο, προγράμματα χαλάρωσης, pilates, κ.α.




bottom of page