top of page

ΝΕΑ - ΑΡΘΡΑ

Μύθοι και αλήθειες γύρω από την γυμναστική


Ακόμα και σε θέματα τόσο κοινά και διαδεδομένα όπως η γυμναστική κυκλοφορούν ευρέως διάφοροι μύθοι που καλύπτονται πίσω από έναν μανδύα ψευδό-επιστημονικότητας. Ποιος από εμάς δεν έχει ακούσει ότι η ενόργανη γυμναστική εμποδίζει την ανάπτυξη των παιδιών ή ότι οι γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν να  γυμνάζονται κατά την διάρκεια της περιόδου; Η αλήθεια όμως απέχει πολύ απ' αυτές τις λαϊκές δοξασίες σε σημείο που τα αποτελέσματα διαφόρων ερευνών να καταλήγουν σε εντελώς αντίθετα συμπεράσματα. Ας δούμε όμως μερικούς μύθους να καταρρίπτονται.


Μύθος 1ος :Οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν την γυμναστική κατά την διάρκεια της περιόδου.


Σύγχρονες έρευνες αποκαλύπτουν ότι για την πλειονότητα των γυναικών η περίοδος δεν θα πρέπει να εμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης και της άσκησης. Αντίθετα, η συχνή άσκηση συνίσταται ως τρόπος να ανακουφιστούν από τους πόνους, που συχνά τις ταλαιπωρούν πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου. Έχει αποδειχθεί ότι η άσκηση βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας, δηλαδή της επώδυνης εμμηνόρροιας. Η αεροβική απελευθερώνει ενδορφίνες, που αποτελούν φυσικά παυσίπονα τα οποία παράγει ο οργανισμός μας. Οι ενδορφίνες χαρακτηρίζονται ως ορμόνες anti-stress και φυσικής αναλγησίας.


Μύθος 2ος : Ένα άτομο δεν μπορεί να γυμνάζεται αν ξεπεράσει μια συγκεκριμένη ηλικία.


Αρχικά να πούμε ότι ποια ακριβώς είναι αυτή η μαγική ηλικία δεν προσδιορίζεται ποτέ. Να σταματήσω να γυμνάζομαι στα 40, μήπως στα 50 ή είναι καλύτερα να μην ξεκινήσω καθόλου; Ρωτήστε 3 διαφορετικούς υποστηρικτές της θεωρίας και θα λάβετε 3 διαφορετικές απαντήσεις. Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο για κάποιον άνθρωπο να αρχίσει να γυμνάζεται ξαφνικά μετά τα, ας πούμε, 50 εξαιτίας τυχών προβλημάτων  στο κυκλοφορικό, στα ανακλαστικά, καθώς και της γενικότερης κατάστασης της υγείας του, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Οι ασκήσεις για μυϊκή ενδυνάμωση παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και ανάκαμψη από ασθένειες, όπως τα καρδιακά νοσήματα, η οστεοπόρωση, ο διαβήτης και η αρθρίτιδα, που είναι πολύ συνηθισμένες σε άτομα άνω των 50 ετών.



Μύθος 3ος : Αν νιώθεις κουρασμένος καλό είναι να αποφύγεις να γυμναστείς.


Ίσως ο ποιο δικαιολογημένος μύθος από όλους. Οποιοσδήποτε από εμάς γυρνώντας από μια σκληρή μέρα δουλείας  θα προτιμήσει να ξαπλώσει στον καναπέ από το να γυμναστεί  έχοντας μάλιστα το άλλοθι ότι έτσι  προστατεύει το σώμα του από περαιτέρω καταπόνηση. Δικαιολογημένος λοιπόν αλλά, μύθος. Οι επιστημονικές έρευνες έρχονται και δω να γκρεμίσουν όσα θεωρούμε δεδομένα. Σύμφωνα με αυτές λοιπόν ο καλύτερος τρόπος ξεκούρασης είναι η γυμναστική! Μετρώντας τους δείκτες του σώματος ανθρώπων που γυμνάστηκαν υστέρα από έντονη κόπωση στην δουλεία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κόπωση υποχωρεί. Μάλιστα η χαλαρή άσκηση βοηθά περισσότερο στην υποχώρηση της κόπωσης από την πιο έντονη.  Με δεδομένο ότι η βελτίωση αναφορικά με τα επίπεδα κόπωσης του αθλούμενου, δεν φάνηκε να έχει άμεση σχέση με την βελτίωση της φυσικής κατάστασης των συμμετεχόντων, οι επιστήμονες κρίνουν πως αυτό οφείλεται στο ότι η άσκηση επιδρά στον εγκέφαλο που αρχίζει να μοιράζει μηνύματα στο υπόλοιπο σώμα. Μην παραδοθείτε λοιπόν στην κούραση γιατί ο εγκέφαλος σας θα κάνει το ίδιο.


Μύθος 4ος : Ορισμένες ασκήσεις όπως π.χ η ενόργανη γυμναστική εμποδίζουν την ανάπτυξη των παιδιών.


Ο μύθος βασίζεται στο ότι το σύνολο των αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής που κάνουν πρωταθλητισμό είναι κατά κανόνα χαμηλού ύψους, κάνοντας λοιπόν ένα εντυπωσιακό λογικό άλμα κρίνουμε ότι έμειναν κοντές επειδή έκαναν από μικρές ενόργανη γυμναστική. Εντυπωσιακό ε; Σαν να λέμε ένας ότι παίκτης του μπάσκετ ψήλωσε επειδή έπαιζε από μικρός το συγκεκριμένο άθλημα. Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική, όπως ακριβώς σε συγκεκριμένα αθλήματα αποκτάς πλεονέκτημα αν είσαι ψήλος, σε άλλα αποκτάς αν έχεις χαμηλότερο κέντρο βάρους. Γι' αυτό και στο επίπεδο του πρωταθλητισμού ξεχωρίζουν αυτοί που βοηθιούνται από το σώμα τους. Οι ψηλοί στο μπάσκετ, οι κοντύτεροι στην ενόργανη. Το ύψος έχει να κάνει με άλλους παράγοντες όπως η κληρονομικότητα και η διατροφή. Μάλιστα ξέρουμε από έρευνες πως η ενόργανη, το τραμπολίνο και γενικά οι δραστηριότητες φόρτισης του σκελετού προκαλούν μία σημαντική αύξηση της οστικής πυκνότητας στη σπονδυλική στήλη και το ισχίο σε παιδιά προ της εφηβείας, ενώ συγχρόνως δυναμώνει και το μυϊκό σύστημα. Όχι απλώς λοιπόν δεν εμποδίζεται η ανάπτυξη αλλά το σώμα παίρνει και τα εφόδια να ανταπεξέλθει στο ύψος που θα πάρει.


Μύθος 5ος : . Τα sit-ups ή άλλες ασκήσεις για τους κοιλιακούς εξαφανίζουν το λίπος από την κοιλιά.


Εντάξει όλοι μας θέλουμε να αποκτήσουμε όμορφους γραμμωμένους κοιλιακούς. Αν δε είμαστε και ξενύχτηδες τότε έχουμε δει τα διάφορα μεταμεσονύκτια προγράμματα που παρουσιάζουν «θαυματουργά» μηχανήματα που θα μας βοηθήσουν να το καταφέρουμε.  Η αλήθεια είναι ότι το λίπος βρίσκεται πάνω από τους μυς της κοιλιάς και όσα sit-ups και να κάνουμε δεν θα δούμε κανένα αποτέλεσμα αν δεν χάσουμε το λίπος. Γι’ αυτό θα χρειαστεί ένας συνδυασμός αεροβικής γυμναστικής, που θα περιλάμβανει ασκήσεις αντίστασης και δίαιτα. Επειδή μάλιστα το λίπος μοιάζει με ένα στρώμα που καλύπτει όλο μας το σώμα (κάτι σαν το πουκάμισο του κρεμμυδιού) εξαφανίζεται μόνο με την σωστή αεροβική άσκηση συνολικά και όχι τοπικά από το σώμα. Διαφορετικά το μόνο που θα πετύχουμε είναι να έχουμε γραμμωμένους κοιλιακούς που θα κρύβονται.. κάτω από το λίπος.


Μύθος 6ος :Αν δεν γυμνάζεσαι σκληρά και καθημερινά είναι απλώς χάσιμο χρόνου.


Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την αλήθεια! Οι έρευνες δείχνουν πως ακόμα και μια μέτριας έντασης άσκηση όπως το περπάτημα ή η κηπουρική κάποιες μέρες της εβδομάδας μπορεί να έχει τεράστια οφέλη. Το ζήτημα με την γυμναστική δεν είναι να εξοντώσεις τον εαυτό σου προσπαθώντας να μοιάσεις σε τηλεοπτικά πρότυπα. Είναι να βελτιώσεις την υγεία σου, την φυσική σου κατάσταση και να ελευθερώσεις το σώμα σου από περιττά λίπη. Σε αυτό η σωστή άσκηση ακόμα και αν δεν είναι καθημερινή σε συνδυασμό με την καλή διατροφή είναι οι βασικοί σου σύμμαχοι.


Κοντοθανάση Αλεξάνδρα

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής



bottom of page